سود مایع Liquid Caustic soda یک ماده شیمیایی شناخته شده و بسیار کاربردی در زندگی انسان صنعتی است. کاستیک سودا مایع با فرمول شیمیایی سدیم هیدروکسید ، به دلیل دارا بودن برخی ویژگی های بسیار مفید ، نقش تاثیر گذاری در صنایع تولیدی و خدماتی دارد. با توجه به طیف گسترده موارد مصرف سود مایع ، در این مطلب به معرفی برخی از مهم ترین کاربردهای آن می پردازیم.
در تولید خمیر کاغذ ، نیاز به استفاده از مواد شیمیایی متعددی است. در یکی از مراحل تولید خمیر کاغذ که به نام فرایند کرافت شهرت دارد ، باید مواد سلولزی از لیگنین جدا شود که ماده کلیدی در این فرایند ، سود مایع است. سدیم هیدروکسید همچنین دارای خاصیت رنگ بری بوده و سبب سفیدی خمیر کاغذ می شود.
سود مایع دارای خاصیت کاستیک است به این معنی که قادر به تجزیه سلول های چربی و بافت آلی می باشد. این خاصیت در قرن هجده میلادی به بعد باعث شد تا از محلول سدیم هیدروکسید رقیق شده در تولید صابون ، به منظور چربی بری استفاده گردد. ویژگی چربی بری باعث شده تا محلول سود مایع به عنوان یک شوینده مناسب و همچنین چاه باز کن قوی ، در محیط های صنعتی مانند کارخانجات مصرف شود.
برای تولید فلز آلومینیوم ، باید خاک معدنی بوکسیت طی فرایند خاصی تصفیه شده و آلومینا از آن استخراج شود. در این فرایند ، انواع ناخالصی ها نظیر اکسید آهن ، روی و قلع باید جدا سازی گردد که محلول سود مایع به عنوان یک ماده قلیایی برای این منظور بسیار کارامد است.
سود سوز آور هم برای تصفیه آب آشامیدنی کاربرد داشته و هم جهت تصفیه فاضلاب خروجی کارخانجات مصرف می شود. خاصیت قلیایی کاستیک سودا مایع برای تصحیح پی اچ فاضلاب اسیدی کارخانجات بسیار کاربردی است. همچنین به عنوان یک میکروب کش قوی و نیز جهت حذف فلزات سنگین و مواد سمی ، در سیستم تصفیه آب شهری به کار گرفته می شود.
کاستیک سودا یک شوینده شیمیایی مناسب برای سبزیجات و میوه ها است. این ماده در صنایع تولید محصولات لبنی هم کاربرد دارد. از دیگر موارد مصرف سدیم هیدروکسید در تولید خوراکی ها می توان به تولید نوشابه های گازدار ، کاکائو و شکلات ، شیرین سازی زیتون و تولید بستنی اشاره نمود.
تولید بتن به عنوان اساسی ترین ماده در صنعت ساخت و ساز ، نیازمند به کارگیری انواع مواد شیمیایی است. سود سوزاور نقش هموژنایزر و ترکیب کننده را داشته و باعث اختلاط بهتر ماسه و سیمان می شود. استفاده از کاستیک سودا همچنین باعث بهبود کیفیت بتن خواهد شد.
تولید سوخت های غیر فسیلی نقش مهمی در کاهش آلودگی های زیست محیطی و کاهش هزینه های حمل و نقل دارد. متانول و تری گلیسیرید دو کاتالیزور مهم در تولید سوخت غیر نفتی هستند که برای تولید آن ها از سود مایع استفاده می شود.