سولفات آلومینیوم
2023-03-30
کربنات کلسیم, کربنات کلسیم چیست, کربنات کلسیم میکرونیزه, پودر کربنات کلسیم, کلسیم کربنات, فروش کربنات کلسیم,
کربنات کلسیم
2023-04-06

سولفات آهن

1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (31 رای, میانگین: 4,87 از 5)
Loading...

فرمول شیمیایی سولفات آهن : FeSO4

سایر اسامی : فروس سولفات | زاج سبز | کود آهن

اسامی لاتین : Iron(II) sulfate | ferrous sulfate

سولفات آهن چیست ؟

سولفات آهن یک جامد کریستالی سبز رنگ قابل انحلال در آب است که به عنوان کود کشاورزی و یک ماده شیمیایی در صنایع تولیدی و خدماتی مصرف می شود. سولفات اهن از یون مثبت آهن در ترکیب با یون منفی سولفات تشکیل شده است و در ۲ نوع سولفات آهن ۲ ظرفیتی سبز رنگ و ۳ ظرفیتی قهوه ای رنگ وجود دارد.

تولید سولفات آهن

فروس سولفات یک نمک آهن و اسید سولفوریک است و روش صنعتی تولید آن از طریق عبور دادن ترکیبات آهنی از حمام اسید سولفوریک طی فرایندی به نام پیکلینگ می باشد. معمولا برای این منظور از قراضه آهن یا ضایعات آهن حاصل از صنایع تولید استیل استفاده شده و معادله فرایند تولید به شرح زیر است:

Fe + H2SO4 → FeSO4 + H2

البته روش های دیگری برای تولید سولفات آهن نیز وجود دارد که می توان از اکسیداسیون پیریت و یا محصول جانبی تولید دی اکسید تیتانیوم از ایلمنیت نیز نام برد.

کود سولفات آهن در کشاورزی

آهن یک عنصر ضروری برای تشکیل کلروفیل در برگ گیاهان بوده و نقش مهمی در رنگ سبز آن دارد. تولید کربوهیدرات ها و تنفس گیاهان با تولید آنزیم سیتوکروم وابسته به وجود این ریزمغذی می باشد. برای درمان فقر آهن در گیاهان و درختان باید از کود آهن استفاده نمود که کود سولفات آهن ارزان ترین نوع آن بوده و تاثیرات مثبتی دارد.

از جمله مزایای کود سولفات اهن یا زاج سبز می توان به امکان مصرف به صورت چالکود و محلول پاشی ، قیمت ارزان و تولید فراوان آن در داخل کشور اشاره نمود. مصرف این کود کشاورزی سبب درمان زردی برگ ها (بخصوص برگ های جوان) ، تولید کلروفیل و بهبود فرایند فتوسنتز می شود.

مصرف کود سولفات اهن به همراه کود حیوانی ، گوگرد و یا باکتری تیوباسیلوس می تواند تاثیر مصرف آن را چندین برابر افزایش دهد. وجود عنصر آهن در خاک دلیل بر جذب آن توسط گیاهان نمی شود زیرا وجود خاک آهکی و شور که معمولا بر اثر خشکی آب و هوایی ایجاد می گردد ، شدیدا باعث کاهش توان جذب ریزمغذی ها بوسیله گیاهان خواهد شد. بنابراین عنصر سولفات موجود در کود سولفات آهن ، نقش کاهنده pH خاک و تصحیح خاک های آهکی و شور را به خوبی انجام می دهد.

میزان و نحوه مصرف کود سولفات آهن به منظور باروری بیشتر گیاهان و یا رفع مشکل کمبود آهن به طرق زیر است:

روش چالکود : سولفات آهن برای مصرف در باغات میوه و مصرف گیاهان زراعی مناسب است. به منظور افزایش باروری درختان در روش چالکود توصیه می شود میزان نیم کیلو تا یک کیلوگرم زاج سبز را به همراه کود های آلی و حیوانی در سایه انداز درختان چال نمایید. در صورتی که درختان باغ دارای تراکم بیشتری هستند و یا سن درختان کمتر از ده سال باشد ، نصف مقادیر ذکر شده کفایت می کند.

روش محلول پاشی : چنانچه خاک کشاورزی آهکی است و در نتیجه گیاهان به دلیل عدم توانایی در جذب آهن از خاک ، دچار کلروز یا فقر آهن شده اند ، از روش محلول پاشی سولفات آهن به تعداد دفعات دو یا چند بار در طول یک فصل و با غلظت پنج در هزار استفاده شود. ترتیب محلول پاشی هم باید برای اولین بار ، پس از یک ماه از اولین گل دهی درختان و برای بار دوم نیز ، سه هفته بعد از اولین محلول پاشی انجام شود.

کاربرد و موارد مصرف سولفات آهن

به جز کاربرد این ماده به عنوان کود کشاورزی ، از آن در مصارف صنعتی و درمانی هم به صورت فراوانی استفاده می شود که عبارتند از:

– در بخش های صنعتی از سولفات آهن برای تولید دیگر ترکیبات آهنی استفاده می گردد. در صنایع نساجی ودباغی هم نقش فیکساتور را به عهده دارد.

– در بخش درمانی ، فروس سولفات یا سولفات آهن دو ظرفیتی برای درمان بیماری فقر آهن به صورت یک افزودنی غذایی یا قرص آهن مصرف می شود.

– در صنایع روی از آن به منظور رسوب دهی با هالوژن هایی مانند کلر و فلوئور استفاده می کنند.

– این ماده در گذشته نقش اساسی در تولید رنگ و جوهر داشت. امروزه نیز در تولید برخی پیگمانت ها مصرف می شود.

– سولفات اهن نقش ته نشین کننده فلز طلا از کلرید هیدروژن با کمک تیزات سلطانی در صنعت تصفیه طلا را بر عهده دارد.

– آهن سولفاته در صنعت تصفیه آب آشامیدنی هم برای حذف یون های سنگین کننده آب مانند فسفات مصرف می شود.

سولفات آهن ۷ آبه (آبدار)

سولفات آهن هفت آبه یا Ferrous sulfate heptahydrate با فرمول مولکولی FeSO4·۷H2O رایج ترین آبپوش فروس سولفات بوده و نوع طبیعی آن ملانتریت نام دارد. این ماده دارای رنگ سبز روشن و ساختار کریستالی بوده و حلالیت مناسبی در آب دارد. همچنین تا حدودی مرطوب است به طوری که آن را سولفات آهن آبدار نیز می نامند. عنصر آهن در این ماده به راحتی قابل جذب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *