پرکلرین, کلسیم هیپوکلریت, Calcium hypochlorite,
پرکلرین
2020-01-22
گوگردبنتونیت دار
گوگرد بنتونیت دار
2020-03-17

کربنات سدیم

1 ستاره2 ستاره3 ستاره4 ستاره5 ستاره (1 رای, میانگین: 5,00 از 5)
Loading...
کربنات سدیم, سودا اش, کربنات سدیم سبک, کربنات سدیم سنگین,

کربنات سدیم

کربنات سدیم چیست؟

کربنات سدیم به انگلیسی Sodium carbonate که با نام سودا اش Soda Ash هم شناخته می شود یک ماده شیمیایی قیلیایی است. سدیم کربنات نمک سدیمی اسید کربنیک با فرمول Na2CO3 بوده و از نظر ظاهری به صورت پودری سفید رنگ می باشد. سودا اش ویژگی های بسیار چشمگیری در زمینه ضدعفونی ، سختی زدائی آب و گداز آوری دارد که سبب شده موارد مصرف آن در صنایع تولید شیشه و تولید شوینده های لباس گسترش یابد. همچنین کربنات سدیم خوراکی هم به عنوان یک نگهدارنده در تولید مواد غذائی تولید و عرضه می گردد.

امروزه برای تولید سودا اش از روش سولوی استفاده می شود که در آن ، موادی همچون سنگ آهک ، آمونیاک و نمک را ترکیب می نمایند. سودا اش به میزان زیادی در آب قابل انحلال است و می تواند یون های کلسیم و منیزیم موجود در آب را جذب نماید. به همین علت در صنعت تصفیه آب و فاضلاب هم مورد استفاده قرار می گیرد. در بازار فروش ، دو نوع کربنات سدیم خشک و آبدار عرضه می شود که هر یک ویژگی ها و موارد مصرف خاص خود را دارد. انواع مختلف این ماده به شرح زیر هستند:

کربنات سدیم سبک

سودا اش در ابتدا به صورت سبک تولید می گردد که معمولا رطوبت دارد ولی می توان آن را به صورت خشک هم تولید نمود. سودا اش سبک دانه بندی ریز تری دارد و چگالی آن کمتر است و از لحاظ ظاهری حالتی کریستالی یا پودری دارد.

کربنات سدیم سنگین

در صورتی که مولکول های آب موجود در سودا اش سبک به صورت کامل جدا سازی شود ، چگالی آن افزایش یافته و حالت کلوخه و سنگ به خود می گیرد که در این حالت آن را کربنات سدیم سنگین می نامند.

چنانچه سودا اش را در آب حل کنیم ، با جذب گاز دی اکسید کربن هوا ، به جوش شیرین (بی کربنات سدیم) تبدیل می شود:

Na2co3 + H2O + CO2 → ۲NaHCO3

و چنانچه آن را با سود مایع (سود سوز آور) ترکیب نماییم ، دوباره به سدیم کربنات تبدیل خواهد شد:

NaHCO3 + NaOH → Na2co3 + H2O

کربنات سدیم, سودا اش,

کاربرد کربنات سدیم

تولید شیشه

سیلیس مورد استفاده در شیشه سازی دارای دمای ذوب بالایی است. این دمای بالا علاوه بر مشکل کردن فرایند تولید ، هزینه حامل های انرژی را نیز افزایش می دهد. سودا اش به عنوان یک ماده گداز آور ، قابلیت کاهش دمای ذوب سیلیس را دارد. سپس مواد مذاب ، کربنات کلسیم یا همان سنگ آهک را اضافه می کنند تا در برابر آب مقاوم شود.

تصفیه آب

وجود یون های فلزی در آب سبب سخت شدن آن می شود. سختی آب علاوه ایجاد رسوب در دستگاه های حرارتی همچون دیگ های بخار ، لوله های آب و کتری ، همچنین مانع از ایجاد کف توسط مواد شوینده می شود. یون سدیم موجود در سودا اش با جذب این یون های اضافی ، برای سختی گیری آب کاربرد دارد.

تولید مواد شیمیایی

از سودا اش می توان برای تولید مواد شیمیایی حاوی سدیم مانند سدیم سیلیکات ، سدیم دی کرومات ، سدیم سیانید ، سدیم تری پلی فسفات و سدیم آلومینات استفاده نمود.

تولید مواد شوینده

از کربنات سدیم به دلیل خواص چربی زدائی و پاک کنندگی در تولید شوینده ها و پاک کننده ها استفاده می شود. آن را در ترکیب پودر لباسشویی ، شیشه پاک کن ، شوینده سطوح صنعتی و خانگی ، لکه بر ، سفید کننده و در خشکشوئی ها بکار می برند. همچنین می توان تا حداکثر پانزده درصد سودا اش را در آب حل نموده و برای شستشوی کاشی و موزائیک و سرویس بهداشتی مصرف نمود.

صنایع غذائی

کربنات سدیم خوراکی به عنوان یک مکمل غذائی در سراسر دنیا کاربرد دارد. این ماده به عنوان نگهدارنده ، عامل آنتی کیک و خنثی کننده اسید مصرف می شود.

تنظیم کننده پی اچ

سودا اش به دلیل خاصیت قلیایی ، جهت تنظیم اسیدیته در تولید خمیر دندان ، کاغذ ، صنایع غذائی ، مخازن آب ، تولید پارچه و چرم و تصفیه روغن بکار می رود.

تولید سودا اش

با وجود این که سودا اش به صورت طبیعی با نام ترونا در معادن و حتی در ساختار برخی گیاهان یافت می گردد ، ولی به دلیل استفاده های صنعتی ، نیاز به تولید آن با کیفیت کاملا خالص و در مقادیر زیادی وجود دارد. دو روش شیمیایی اصلی برای تولید کربنات سدیم را در این مطلب توضیح می دهیم.

فرایند سولوی

این روش در سال ۱۸۶۱ توسط ارنست سولوی شیمیدان بلژیکی ارائه شد. در این فرایند از نمک خوراکی و کربنات کلسیم به عنوان مواد اولیه و از آمونیاک به عنوان ماده کاتالیزور استفاده می شود. امروزه اصلی ترین روش تولید سودا اش همین فرایند می باشد. روش سلوی از سه مرحله تشکیل می شود.

مرحله اول : تولید جوش شیرین

ابتدا باید محلول آب نمک اشباع تهیه نماییم تا آن را از میان دو برج عبور دهیم. در اولین برج ، گاز آمونیاک به داخل این محلول دمیده شده و توسط آب نمک جذب می گردد. در برج دوم هم گاز دی اکسید کربن به داخل آن دمیده شده و بی کربنات سدیم (جوش شیرین) به دست می آید:

NaCl + H2O + NH3 + CO2 → NaHCO3 + NH4Cl

برای تولید گاز دی اکسید کربن ، می توان کربنات کلسیم را تجزیه نمود:

CaCO3 → CaO + CO2

گاز دی اکسید کربن تولیدی را که در این مرحله استفاده نموده و اکسید کلسیم یا همان آهک زنده هم در مرحله سوم مصرف می شود.

مرحله دوم : تولید کربنات سدیم

حرارت دادن جوش شیرین تولید شده ، موجب می شود تا با از دست دادن آب و گاز کربنیک ، این ماده به سودا اش تبدیل گردد. ویژگی روش سولوی این است که محصولات هر مرحله قابل بازیافت بوده و می توان دوباره آنها را به کار برد. گاز دی اکسید کربن تولید شده در این مرحله ، دوباره جهت کاربرد در مرحله اول استفاده می شود:

۲NaHCO3 + heat → Na2CO3 + H2O + CO2

مرحله سوم : بازیافت آمونیاک

جذب و جدا سازی آمونیاک از فرایند و بکار گیری دوباره آن در پروسه تولید بسیار مهم است. در این مرحله از آهک زنده تولید شده در بخش اول برای واکنش دهی با کلرید آمونیوم استفاده شده و در نهایت آمونیاک به دست می آید تا دوباره به مرحله اول فرستاده شود:

۲NH4Cl + CaO → ۲NH3

فرایند لبلانک

این روش که توسط شیمیدان فرانسوی ، نیکولانس لبلان ارائه گردید از اسید سولفوریک ، کربنات کلسیم ، نمک و زغال به عنوان مواد اولیه استفاده می نماید و از دو مرحله تشکیل شده است. در اولین مرحله ، نمک با اسید سولفوریک واکنش داده می شود تا ماده ای با نام سولفات سدیم حاصل گردد:

۲NaCl + H2SO4 → Na2SO4 + 2HCl

در مرحله دوم نوبت به حرارت دادن سولفات سدیم به دست آمده با کربنات کلسیم به وسیله زغال سنگ می رسد. این مرحله خود از دو بخش تشکیل شده است:

بخش اول : انجام واکنش کربومتریک از طریق سوزاندن سولفات سدیم با زغال سنگ

Na2SO4 + 2C → Na2S + 2CO2

بخش دوم : افزودن کربنات کلسیم برای تولید محصول سودا اش

Na2S + CaCO3 → Na2SO3 + CaS

کربنات سدیم, سودا اش, کربنات سدیم سبک, کربنات سدیم سنگین,

فروش کربنات سدیم

فروش کربنات سدیم مراغه و سمنان با بهترین کیفیت و قیمت مناسب توسط گروه نیکان تولید انجام می شود. انواع سدیم کربنات صنعتی و خوراکی در بسته بندی ۵۰ کیلوگرمی انجام می گیرد. همچنین امکان ارسال محصول به کلیه شهر های کشور وجود دارد.

خرید کربنات سدیم

خرید سودا اش سبک و سنگین برای مصرف در صنایع غذایی ، تولید مواد شوینده ، تولید پارچه و چرم سازی ، تولید محصولات آرایشی و بهداشتی و نیز صنعت تصفیه آب انجام می گیرد.

قیمت کربنات سدیم

برای آگاهی از قیمت روزانه سودا اش با بخش بازرگانی گروه نیکان تولید تماس حاصل نمایید.

دسته بندی :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *