Material Safety Data Sheet
Sodium Hydroxide 50% MSDS
نام محصول : سود مایع ۵۰ درصد
سایر اسامی : کاستیک سودا | سود سوز آور | سدیم هیدروکسید | کاستیک مایع
موارد مصرف : تولید صابون | تولید کاغذ | خالص سازی فلزات | تصفیه آب | صنایع پتروشیمی و استخراج نفت و گاز
نام | درصد وزنی |
سدیم هیدروکسید | ۵۰ |
آب | ۵۰ |
در موارد تماس پوستی (خورنده ، حساسیت زا ، نفوذ کننده) ، در تماس چشمی (خورنده ، حساسیت زا) و در صورت بلع سمی خواهد بود. در اثر استنشاق می تواند باعث حساسیت ریوی شود. تماس یا اسپری آن ممکن است سبب صدمه به بافت مخاطی یا غشاء چشم ، دهان و دستگاه تنفسی گردد. تماس پوستی ممکن است باعث سوختگی شده و بخارات ناشی از آن ، سیستم تنفسی را حساس می نماید که نشانه های آن سرفه ، احساس خفگی و نفس زدن های کوتاه است. تماس طولانی مدت موجب التهابات چشم خواهد شد که علائم آن قرمزی چشم ، اشک و خارش می باشد. التهابات پوستی هم دارای علائم خارش ، سرخی ، پوسته پوسته شدن و گاهی تاول است.
اثر کربوکسی : نا مشخص
اثر جهش زا : نا مشخص
اثر آسیب زا : نا مشخص
سمیت قابل گسترش : نا مشخص
هر گونه لنز چشمی خارج شود. چشم سریعا در حالی که پلک باز است با مقادیر زیاد آب سرد تصفیه شده به مدت ۱۵ دقیقه شستشو داده شود.
پس از دراوردن لباس و کفش ، محل تماس آسیب دیده به مدت ۱۵ دقیقه با مقادیر زیاد آب سرد شستشو داده شود. لباس ها پیش از پوشیدن شسته شود. در صورت آشیب شدید پوستی با مواد ضدعفونی کننده بشویید و سپس محل آسیب دیده را با کرم آنتی باکتریال پوشش داده و سریعا شخص را به نزد پزشک منتقل نمایید.
در صورت استنشاق بخارات سود مایع ، شخص را از محل سربسته به هوای آزاد منتقل نمایید. در صورت عدم نفس کشیدن شخص ، تنفس مصنوعی دهید. اگر تنفس به سختی انجام می شود ، از اکسیژن استفاده شود.
اگر محلول سود مایع بلعیده شد ، از استفراغ عمدی جلوگیری نمایید. فرد چیزی نخورد و لباس های تنگ دراورده شود.
قابلیت اشتعال سود مایع : نا مشخص
انفجار : سود مایع قابل انفجار در اثر شعله یا شوک نیست.
سدیم هیدروکسید در صورت تماس با آمونیاک بعلاوه نیترات نقره ، دارای خاصیت انفجاری می شود. محلول سود مایع بهمراه تتراهیدروفوران ناخالص که حاوی پروکسید باشد ، می تواند انفجار ایجاد نماید. سدیم هیدروکسید خشک با نمک سدیمی تتراهیدروبورات ، گاز هیدروژن آزاد می کند که در دمای ۲۳۰ تا ۲۷۰ درجه انفجاری است. سود مایع با نمک سدیمی تری کلروفنول به همراه متیل الکل به همراه تری کلروبنزن در دمای بالا باعث انفجار می گردد.
با آب رقیق کرده و با یک کهنه پاک کنید یا با یک تکه اسفنج خشک آن را جمع کرده به ظرف زباله ای که در مسیر آب نباشد منتقل نمایید. در صورت نیاز می توان سدیم هیدروکسید را با مقادیری اسید استیک رقیق ، خنثی کرد.
به دلیل اینکه ماده ای خورنده و سمی است ، پس از نشت ، به مقدار کافی خاک یا شن خشک یا مواد غیر قابل احتراق بر روی آن بریزید. به درون مخزن ، آب نریزید. مواد نشت کرده را لمس نکنید. از سیستم پردهی آب برای جلوگیری از بخارات سود مایع استفاده شود و بر روی بخارات آن آب بپاشید. مانع ورود سود مایع نشت کرده به سیستم فاضلاب ، پایگاه یا مناطقی با فضای محدود شوید. می توان از مقادیر مناسب اسید استیک رقیق برای خنثی سازی سدیم هیدروکسید نشت کرده استفاده نمود.
بلعیده نشود. از تنفس گاز ، فوم ، بخارات و اسپری سود مایع اجتناب نمایید. هرگز به آن آب اضافه نکنید. در صورتی که تهویه مناسب در محل وجود ندارد از ماسک متناسب استفاده کنید. محل انبارداری سود مایع ، از مواد قابل اشتعال مانند عوامل اکسید کننده ، مواد کاهنده ، فلزات ، اسید ها ، قلیا ها و مواد مرطوب کننده دور نگه داشته شود. مخزن نگهداری سود مایع را کاملا بسته و مهر و موم ، خنک و با تهیه مناسب نگهدارید.
وضعیت فیزیکی و ظاهری : مایع
بوی سود مایع : بدون بو
طعم : قلیایی – بسیار تلخ
دمای جوش : ۱۴۰ درجه سانتیگراد
درمای ذوب : ۱۲ درجه سانتگراد
فشار بخار : در بالاترین حجم برابر با ۲٫۳ kPa
حلالیت در آب : به راحتی در آب حل می شود.
پایداری : سود مایع یک ماده پایدار است
دمای ناپایداری : نا مشخص
شرایط ایجاد ناپایداری : دمای زیادی ، مواد ناسازگار ، آب و رطوبت
مواد ناسازگار با سدیم هیدروکسید مایع : مواد اکسید کننده ، مواد کاهنده ، اسید ها ، فلزات ، مواد قلیایی ، آب
بسیار خورنده در حضور آلومینیوم و برنج – خورنده در حضور مس و فولاد ضدزنگ – غیر خورنده در حضور شیشه و پلاستیک
ترکیب سدیم هیدروکسید مایع با اسید ها حرارت زیادی تولید می کند. واکنش سود مایع با اوکتانول و دی بوران در واکنش ترکیبی با اوکسیم و دی بوران در تتراهیدروفوران بسیار حرارت زا است و ممکن است باعث انفجار شود. سدیم هیدروکسید بر آلومینیوم و دیگر فلزات در حضور رطوبت بسیار خورنده است ولی خاصیت پلیمر کنندگی ندارد.
مسمومیت محیط زیستی : نا مشخص
امکان دارد در مدت زمان کوتاه دارای سمیت زیست محیطی باشد ولی در طولانی مدت در طبیعت تجزیه می شود. تجزیه سود مایع از خود آن دارای سمیت کمتری است.