آب آهک یا شیر آهک همانگونه از نام آن مشخص است ، از ترکیب آب و آهک بدست می آید. ولی این مسئله به همین سادگی نیست. مسائل مختلفی در ارتباط با آب آهک مطرح می باشد از جمله اینکه :
– آب آهک چگونه تهیه می شود
– برای تهیه آب آهک از چه نوع آهکی باید استفاده نمود
– آب اهک اسیدی است یا باز
– آب اهک چه کاربرد هایی دارد
برای تهیه آب آهک از ترکیب آب با آهک هیدراته استفاده می شود. آهک هیدراته با فرمول شیمیایی هیدروکسید کلسیم ، خود از ترکیب آب با آهک زنده با فرمول اکسید کلسیم بدست می آید. شیره آهک از نظر فرمول ساختار همان هیدروکسید کلسیم آبدار است ولی پی اچ پایین تر و قلیاییت ضعیف تری نسبت به آهک هیدراته دارد. وجود یون هیدروکسید در شیر آهک سبب می شود تا این ماده خاصیت قلیایی داشته باشد.
شیر آهک هم در موارد صنعتی و هم غیر صنعتی مصرف می شود. ترکیب آب و آهک در کنار دیگر مصالح ساختمانی مانند سیمان و پودر سنگ و شن و ماسه بعنوان ملات برای ساخت و ساز کاربرد دارد. گاهی اوقات برای ترمیم آسفالت و یا جاده ها از آب آهک استفاده می شود زیرا این ماده به درون شکاف ها نفوذ کرده و ریزترین ذرات را نیز احاطه می کند. در نتیجه بعد از خشک شدن ، بسیار محکم می شود. از این مایع آهکی در صنعت تصفیه آب برای اسید زدایی و کنترل پی اچ آب آشامیدنی و یا فاضلاب کارخانجات استفاده می کنند. در کشاورزی نیز به عنوان یک ماده قارچ کش بر روی برگ و ساقه گیاهان اسپری می شود.
امکان تهیه آب اهک با غلظت بین ۵ درصد تا ۳۰ درصد وجود دارد. اگر غلظت آن از ۵% کمتر شود ، عملکرد خاصی نخواهد داشت و اگر بیش از ۳۰% شود دیگر جابجایی آن با استفاده از پمپ های موجود امکان پذیر نیست. برخی از کاربرد های شیر آهک عبارتند از:
– تنظیم اسیدیته
– تثبیت لجن
– ته نشین سازی فلز
– سختی گیری آب
– کنترل بوی بد
از آب آهک برای مربا و برخی مواد خوراکی نیز استفاده می شود. این مایع نقش چشمگیری در شفاف شدن مربا و خوراکی ها بعد از پخت دارد و در زیبایی و ترد شدن آن نیز ماثر است. البته نکته مهم این است که برای تهیه آب آهکی مصرفی در خوراکی ها ، پس از ترکیب کردن آب و آهک باید چند ساعت فرصت دهید تا آهک به خوبی ته نشین شده و آب روی آن کاملا شفاف و زلال شود زیرا غلظت بالای آهک برای بدن انسان زیان آور است. در این صورت یک آب شفاف و سالم ولی با ویژگی های مورد انتظار آهک بدست می آید.
1 دیدگاه
متشکرم